Resepi : Cheesekut yg sangat sedap dan mudah membuatnya!!

July 09, 2013


Sehari sebelum masuk ramadhan sempat jugak buat cheesekut ni.. mana tak nyer, fenomena cheesekut tu bukan main glamer lagi skrg dikalangan geng blogger2 gojes.. aku tengok kat blog diorg jer, aku x join pun.. maklum ler, diorg tu sume geng2 gojes & duk KL nun.. aku ni kan silent reader jer..

Bila tengok cheesekut ni kat belog diorg, ohhh.. terliuq ahkak ni.. lagi2 dah nak masuk bulan pose ni kan.. karang tiap2 ari terbayang2 cheesekut tu.. Ohhh.. tidakkk!!



Maka nye smlm jugak ku gi cari bahan2 nya.. cari biskut jer pun sbb cheese cream tu mmg dah ada kat umah.. bahan pun simple sgt kan.. kompem boleh buat punye la.. cuma yg leceh nye nak cari biskut Duluxe Cracker tu.. memang susah nak dapat kat kedai2 runcit biasa.. mau 6-7 kedai gak aku pegi tp x jumpa.. last2 pegi Songmart baru ada.. rembat 2 pack terus sbb takut susah nak jumpa kann.. (xpe.. len kali leh try guna biskut lain)

Jom kite tengok resepi dan cara nak buatnya.. super simple okeh..

Bahan2nya :


250 gram Cream cheese (aku guna brand Tartura)
1 pack biskut Duluxe Cracker (Brand Hup Seng)
1/2 tin susu pekat manis ( kalo x suka manis boleh kurang kan)
Susu Low fat / full cream
Sedikit milo (sebagai hiasan)

Cara membuatnya :


1) Pukul cream cheese bersama susu pekat manis.
- Kalau nak senang guna blender jer mcm aku.. susu tu ikut resepi asal guna 1/2 tin, tapi pada aku still manis lagi.. next time kena kurangkan lagi susu tu.. sebab aku ni x suka manis2..

2) Bila dah kembang / sebati masuk kan 4 sudu susu full cream.
- tujuan masukkan full cream ni adalah utk mencair kan sedikit campuran cream cheese tu tadi.. tapi jangan terlalu cair dan terlalu pekat ye..


3) Sediakan bekas utk cheesekut ni.. letak baking paper utk memudahkan kita keluar kan cake ni dari bekas.

4) Masukkan sedikit susu full cream / low fat ke dalam bekas lain..
- sedikit saje untuk celup biskut.

5) Celupkan biskut satu persatu ke dalam susu tadi dan susun ke dalam bekas.
- celup saje ye, jangan rendam.. kalau rendam nanti biskut tu lembik..


6) Selepas siap susun biskut, letak campuran cheese cream tadi di atas biskut..
- sapu rata.. nipis2 ajer ye, x perlu tebal2..


7) Then, tabur kan milo di atas cream cheese.
- yg ni optional ye, tak nak letak pun xpe.. resepi asal2 nye x letak pun..

8) Ulang langkah 5 - 7 sehingga cream cheese abis..
- aku dapat buat 4 kali.. kalau nak tebal guna bekas yg kecik so dpt buat banyak lapisan..

9) Dah siap masuk kan dalam peti sejuk..
- bagi cheesekut ni sejuk dan keras sikit.. lepas tu baru boleh potong..

Siap!!
Mudah kan.. dalam setengah jam jer kot dah siap.. kalo dah expert nanti lagi cepat siap.. tp aku lambat sikit sbb 1st time buat dan ada gangguan dari anak2.. kalo tak, kejap jer dah siap.. hahaha

Selamat mencuba!!


You Might Also Like

27 komen

  1. wow..fenomena cheesekut melanda..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello admin. I dh try dh your recepi ni. Mmg sedap and menjadi. Anak2 sedara datang rumah, makan semua kata suke and sedap. Thx ya for sharing. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Delete
  2. Replies
    1. memang best.. lagi2 makan time sejukkkk.. so sedapppp... hehe

      Delete
  3. Yezza..lagi sedap dari cheesecake secret recipe kot..

    tp
    WAJIB BACA NI ----> PCOS Dan Peluang Kehamilan

    ReplyDelete
  4. Setiap bulan memang wajib buat,permintaan anak2 hehe..:-)

    ReplyDelete
  5. salam sis, utk resepi cream cheese tu xpyh msk ke?

    ReplyDelete
  6. Kalau blend cream cheese tu macam mana tahu die dah ok?

    ReplyDelete
  7. Salam kak, akak pakai loyang saiz ape yer..

    ReplyDelete
  8. Rasa mcm blek buat lah..yummy..!!!

    ReplyDelete
  9. Admin.. Kalau kita dh bancuh adunan cheese tu, tp tak sempat nak sapukan dlm bekas, bolehkan adunan cheese dan susu tu kita simpn dlm fridge dan smbung kerja shari dua keesokannya?

    ReplyDelete
  10. masa saya buat cheesekut ni, biskut tak ckup sedangkan adunan cheese byk lagi.. Bolehkan sy simpan adunan tu dlm fridge utk 2-3 hri..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pasti la sis..tak pernah pulak simpan lebihan bancuhan cheese tu.. kalau biskut tu tak cukup.. sis boleh try guna apa2 jenis biskut pun yg ada.. x semestinya kena guna biskut duluxe cracker.

      Delete
  11. aduhh sedapnyaaa! lama tak buat.

    Jom ke Blog Uyul Rosli >> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  12. Sedap nyer.......

    ReplyDelete
  13. guna biskut lemak cream creaker pon boleh..yg besar2 tu :)

    ReplyDelete
  14. admin guna berapa ml susu?

    ReplyDelete
  15. Sudu untuk sukatan susu cair tu guna sudu makan or sudu besar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudu makan dan sudu besar tu sama la kan.. guna sudu besar tu la..

      Delete
  16. My fav food ni.. mmg sedapp..tak puas lg makan ni

    ReplyDelete
  17. izin copy dan publish di blog saya

    ReplyDelete